Do štyroch tatranských plies sa ponorí takmer 50 potápačov

17.10.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 17. októbra (TASR) – Koncom tohto týždňa sa pod hladinu štyroch tatranských plies ponorí takmer 50 potápačov. Ich úlohou bude zbaviť dná Štrbského plesa, Nového Štrbského plesa, Popradského a Velického plesa odpadu, ktorý sa v nich počas uplynulej turistickej sezóny nahromadil.
Stane sa tak počas 18. ročníka projektu Čisté vody, ktorý každoročne počas Medzinárodného festivalu potápačských filmov pripravujú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu). Súčasťou tohto ročníka bude aj čistenie potoka Biela tečúceho tatranskou obcou Ždiar. Otvorenie akcie Čisté vody je naplánované na piatok 21. októbra o 8.30 h v kultúrnom dome v Pribyline. Prví potápači sa pod hladinu plies ponoria krátko po 9. hodine. Všetci zúčastnení získajú certifikát o absolvovaní vysokohorského ponoru a najšikovnejší z nich si odnesie cenu za najaktívnejšieho čističa tatranských plies.
\"Vypracovali sme harmonogram, podľa ktorého sú jednotlivé plesá navštevované raz za rok, dva, tri či štyri roky v závislosti od návštevnosti danej lokality turistami. Najviac odpadov sa nachádza tam, kde je najväčšia koncentrácia ľudí a tam, kde sú turistické chaty. Napríklad pri Piatich Spišských plesách, alebo pri Zbojníckej chate či pri Veľkom Hinocovom plese,\" priblížil organizátor akcie Pavol Kráľ.
Za 17 predchádzajúcich ročníkov potápači vykonali spolu 1120 ponorov a vyniesli z tatranských plies viac ako 4300 kilogramov odpadkov. Akciu Čisté vody organizujú ŠL TANAPu v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, potápačským klubom Vodnár Poprad, Nemocnicou Košice Šaca, Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou Air-Transport Europe Poprad a Pivovarom Topvar. Tohtoročný projekt Čisté vody je súčasťou 26. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý vyvrcholí v sobotu 22. októbra vyhlásením festivalových výsledkov a zverejnením mena najusilovnejšieho potápača.
 

Vyberte región